May
2023

MAPOTIC bude s HARDWARIO pomocí IoT modernizovat systémy sčítání průchodů a průjezdů osob nebo cyklistů

Společně s obecně prospěšnou společností Partnerství chtějí nabízet další IoT inovace do oblasti geolokace a chytrých map

9. května 2023MAPOTIC je úspěšný český startup, který se zaměřuje na mapové aplikace, vizualizace dynamických geolokačních dat a dynamická data nad mapami. Jednou z jeho nových aktivit je datová analytika a mapová vizualizace dat ze sčítačů průchodů lidí nebo průjezdů kol. V minulém roce si úspěšně ověřil svůj koncept v rámci projektu se Sdružením cestovního ruchu Vysoké Tatry a nyní je připraven tuto vyhledávanou službu nabízet u nás i ve světě. Pro český a slovenský trh uzavřel strategickou spolupráci se společností Partnerství o.p.s., která se dlouhodobě zabývá sčítacími systémy a je leadrem tohoto oboru v Česku. Dodavatelem sčítacího hardware a IoT konektivity se stala pak společnost HARDWARIO, která svým partnerům poskytuje ucelené řešení hardwaru, služeb a odborné podpory usnadňující adopci IoT.

„Náším světem jsou mapy a zejména agregace a vizualizace dat nad mapovými podklady. S nástupem moderních IoT zařízení se nám naskytla možnost zásadně akcelerovat nasazení sčítačů v místech, kde není možný provoz z elektrické sítě a kde je obtížné komunikovat standardními GSM technologiemi. Společnost Partnerství nám dodává potřebné know-how, které je základem pro správné nasazení sčítačů a vyhodnocení naměřených dat. Zajištění dodávek inovativních bateriových IoT sčítačů a přenosu dat jsme se rozhodli svěřit renomovanému hráči v této oblasti, a to liberecké společnosti HARDWARIO. Máme nyní v rukou unikátní řešení postavené na IoT bráně CHESTER, které se snadno nasazuje i provozuje. A my se díky tomu můžeme soustředit na zpracování, analýzu a vizualizaci dat, která bude pomáhat organizacím toužícím po informacích o pohybu osob a jiných dopravních prostředků na různých místech ať už jde o města nebo odlehlé lokality, uvádí Ivoš Gajdorus, CEO společnosti.

„Za dobu naší existence jsme nainstalovali stovky sčítačů chodců i cyklistů, které pomáhají monitorovat šetrnou turistiku v chráněných oblastech a destinacích nebo šetrnou dopravu ve městech, a tím poskytují cenná data municipalitám pro plánování kapacit cyklostezek i pěších komunikací. Spolupráce s firmami MAPOTIC a HARDWARIO nám přinese nové možnosti pro rozšíření těchto služeb a velmi se na ni těšíme, doplňuje Luboš Kala, ředitel Partnerství, o.p.s..

„Naše spolupráce s týmem MAPOTIC začala pilotním projektem ve Vysokých Tatrách. V obtížných podmínkách jsme si společně ověřili, že naše řešení je více než konkurenceschopné a umožní podstatné rozšíření sčítacích technologií u nás i ve světě. Z našeho dlouholetého partnerství budou profitovat všechny tři společnosti, a zejména pak města a obce, které se konečně budou moci rozhodovat o rozvoji dopravy a cestovního ruchu nad daty, doplňuje Alan Fabik, spoluzakladatel HARDWARIO.

O společnosti MAPOTIC

Mapotic je česká firma, která provozuje platformu umožňující tvorbu map a mapových aplikací. Původně začínala s portálem na vytváření komunitních map a nyní se zaměřuje zejména na agregaci geolokačních dat a srozumitelné zobrazování pro koncové uživatele se zaměřením na agregaci a vizualizaci dynamických dat nad mapami.Další informace naleznete na stránkách www.mapotic.com.

O společnosti HARDWARIO

HARDWARIO je česká technologická společnost, která se zaměřuje na oblast IoT – internetu věcí. Svým zákazníkům poskytuje konfigurovatelná IoT zařízení, konektivitu a cloudové služby. Společně s partnery úspěšně zavádí IoT projekty ve výrobě, energetice, zemědělství, maloobchodě, zdravotnictví nebo správě majetku. Detailnější informace naleznete na stránkách www.hardwario.cz.

O společnosti Partnerství o.p.s.

Obecně prospěšná společnost Partnerství se zabývá rozvojem šetrných forem cestovního ruchu a zklidňování dopravy s ohledem na životní prostředí. Zabývá se monitoringem cyklistů a pěších pomocí automatických sčítačů, na základě kterých poskytuje data důležitá pro plánování kapacit cyklostezek i pěších komunikací. Další informace naleznete na stránkách www.partnerstvi-ops.cz.

Kontakty pro média

• MAPOTIC: Ivoš Gajdorus, CEO, ivos.gajdorus@mapotic.com